Wij zijn de Vereniging voor Antroposofische Gezondheidszorg (V.A.G.).
De antroposofische geneeskunde wordt beoefend door gediplomeerde artsen, die dus geschoold zijn in de reguliere universitaire geneeskunde en de moderne wetenschappelijke inzichten over de mens naar waarde schatten. De antroposofische geneeskunde gaat evenwel een stap verder. Ze wil een verruiming van de reguliere geneeskunde zijn door de mens te benaderen in zijn vierledigheid. De mens is immers méér dan de materie die zijn fysieke lichaam uitmaakt. Hij is in de eerste plaats een geestelijk wezen dat tijdens zijn leven een eigen en unieke biografie doorleeft, in een van levenskrachten doordrongen lichaam en gebruik makend van zijn psychische vermogens.
Voor de productie van geneesmiddelen maakt de antroposofische geneeskunde gebruik van natuurlijke substanties: mineraal, plantaardig of dierlijk. Deze geneesmiddelen worden op een specifieke manier bereid en zijn vaak homeopathisch gepotentieerd. Daarnaast zijn er specifiek antroposofische therapieën: ritmische massage, hydrotherapie, kunstzinnige therapie, euritmietherapie, gesprekstherapie en biografische begeleiding. De diagnostische en therapeutische mogelijkheden van de reguliere geneeskunde worden, indien zinvol, optimaal benut binnen een verruimd perspectief op de mens.
In België zijn zowel antroposofisch georiënteerde huisartsen als specialisten (kinderarts, internist, psychiater) en tandartsen werkzaam.
In een persoonlijke ontmoeting wil de arts of therapeut de patiënt helpen in zijn genezingsproces. De patiënt kan dus zelf actief worden om het genezingsproces in de hand te nemen. Ziekte kan bewust gehanteerd worden, zorg krijgen, verwerkt worden, een betekenis krijgen, en naast een hinder ook een middel zijn om écht “beter” te worden.
De antroposofische gezondheidszorg omvat verder psychotherapie, orthopedagogie en kinesitherapie, bejaardenzorg (met in Vlaanderen een erkend bejaardentehuis), gehandicaptenzorg (met in Vlaanderen meerdere erkende sociaaltherapeutische instellingen voor mentaal gehandicapten) en verslaafdenzorg (Nederland, Duitsland), geneesmiddelenproductie (Wala, Weleda en andere). In het buitenland zijn er meerdere officieel erkende ziekenhuizen en onderzoekslaboratoria en een universiteit met onder meer een faculteit geneeskunde en een universitair ziekenhuis.
|